Είναι η ανεπάρκεια του λεπτού εντέρου να πέψει-απορροφήσει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Αιτία μπορεί να είναι φλεγμονή από μικρόβια, χημικά ερεθιστικά, ανοσοβιολογικές αντιδράσεις ή κληρονομικές ανωμαλίες κ. α. στο βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διατροφικά προβλήματα.
Μειωμένη απορρόφηση λιπών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ηλεκτρολυτών, ή και νερού είναι χαρακτηριστικά της ανωμαλίας του λεπτού εντέρου που εγκαθιστά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακολουθίας ασθενειών.
Ειδικοί συνδυασμοί τροφών στο διαιτολόγιο δίνουν πολύ μεγάλη λύση σε προβλήματα τέτοιου είδους και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερα στοιχεία.