Νεφροπάθειες

Οι νεφροί μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι φύλακες της διατροφικής ισορροπίας και υγείας του οργανισμού. Τα όργανα αυτά είναι ταγμένα για τη διατήρηση της ομοιόστασης των υγρών του σώματος, την προστασία των θρεπτικών στοιχείων και του νερού και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Οι νεφροί είναι όργανα που χαρακτηρίζονται για την έντονη μεταβολική τους δραστηριότητα. Πιο ειδικά, οι μεταβολικές και οι συνθετικές δραστηριότητές τους είναι λιγότερες μόνο από εκείνες του ήπατος.

Ο σχηματισμός αμμωνίας στα νεφρικά σωληνάρια από την γλουταμίνη και άλλα αμινοξέα, είναι γνωστή λειτουργία όπως και ο σχηματισμός γλυκόζης (γλυκονεογένεση). Επίσης, οι νεφροί συνθέτουν πρωτεΐνες, βλεννοπρωτεΐνες και λίπη και χρησιμοποιούν μεγάλα ποσά ενέργειας καθώς και ανόργανα στοιχεία για τις συνθετικές εξεργασίες τους.


Οι νεφροί του ανθρώπου, αν και σπάνια εμφανίζουν μόνιμες βλάβες από μια διατροφική ανεπάρκεια, ωστόσο η λειτουργία τους επηρεάζεται από τις τροφές και τα γεύματα. Στο υγιές άτομο οι νεφροί, μαζί με τους πνεύμονες, κατέχουν έναν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικής συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου στο πλάσμα και στο εξωκυττάριο υγρό.


Για την εμφάνιση της νεφρικής ανεπάρκειας οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η χρόνια πυελονεφρίτιδα, η χρόνια σπειραματονεφρίτιδα, η αγγειακή νόσος των νεφρών, οι γενετικές ανωμαλίες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η τοξική επίδραση ορισμένων φαρμάκων.


Η ταξινόμηση των νεφρικών παθήσεων είναι ποικιλή και δύσκολη. Ορισμένες είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η νεφρολιθίαση.


Η διατροφική ισορροπία είναι απαραίτητη και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου για κάθε ασθενή με οποιοδήποτε τύπο νεφρικής δυσλειτουργίας.


Το ιατρείο του μεταβολισμού, παρέχει διαιτητικές τροποποιήσεις στο διαιτολόγιο των ασθενών, για τις παθολογικές αυτές καταστάσεις.