Παθήσεις στομάχου και οισοφάγου

Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελεί τη φυσιολογική οδό εισόδου των θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό, γι’ αυτό και οι παθήσεις του έχουν σχέση με το διατροφικό ισοζύγιο του ατόμου. Η ομαλή πέψη τροφών και διάσπαση των αυτών στοιχείων είναι το βασικότερο κομμάτι για την υγεία μας.


Η οισοφαγίτιδα, αλλοίωση του βλεννογόνου του στομάχου, η γαστροοισοφαγική αναγωγή ή παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη, έλκος, έλκος 12 δακτύλου, δυσπεψία οργανική ή λειτουργική, γαστρίτιδα, κ. α., αποτελούν σημαντικές παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν με τη σειρά τους επιπλέον ασθένειες εφόσον εξαιτίας αυτών δημιουργείται κακή θρέψη και απορρόφηση στοιχείων από των οργανισμό μας καθώς και απώλεια πολύτιμων διατροφικών στοιχείων.


Συχνές ασθένειες που σχετίζονται με τις παθήσεις στομάχου-οισοφάγου είναι αναιμία, κακοήθης αναιμία (έλλειψη κυανοκοβαλαμίνης βιταμίνης Β12), αβιταμίνωση, δυσαπορρόφηση, παθήσεις χολής (άμεσα συσχετιζόμενη με την πέψη), κ.α..


Ένα διαιτολόγιο σωστά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων θεραπεύει και δίνει λύσεις στα προβλήματα αυτά, ανακουφίζει και κατευνάζει τους παράγοντες που προκαλούν την έξαρση του προβλήματος και τρέφει καλά τον οργανισμό.